rena temporaria
Skrubtusse
bufo bufo
PADDER amphibia
Der er ca. 4.400 arter af padder på verdensplan. Vi har 14 arter i Danmark. (3 tudser, 8 frøer og 3 salamandre). Padderne opdeles i halepadder (salamandre), springpadder (frøer og tudser) og ormepadder. Her i Landet har vi kun halepadder og springpadder. Fælles for padderne er den bløde, fugtige hud uden skæl. Denne er vigtig for deres åndedræt og for vand- og saltbalance. Endvidere indeholder huden giftkirtler, der gør visse arter uspiselige for rovdyr. Æggene lægges i beskyttende slimklumper i vand, og den tidlige udvikling foregår i vand. For springpaddernes vedkommende forsætter udviklingen på land, og denne vekslen mellem liv på land og i vand har givet dem deres navn AMPHIBIA, som betyder dobbeltliv.
SKRUBTUSSEN Bufo bufo
Skrubtussen har en meget vortet overflade, den har vandret pupil, den er almindelig og udbredt.
Hunner er 10-12 cm lange og hanner er 7-8 cm. Skrubtussen er brunlig, men kan variere fra sandfarvet til murstensrød, mørkebrun, gralig, oliven og næsten sort. Vortet hud og fremstående kirtler bag øjnene. Disse kan beskytte tussen mod at blive ædt af rovdyr, da disse indeholder sekret, som er giftigt. Øjnene med den vandrettede pupil er dybt gyldne eller kobberfarvede. Skrubtusser støder man på i haver og skove, hvor den kan træffes i skovkanter og lysninger. Landlevende, hovedsagelig nataktiv og gemmer sig om dagen. Den spaserer helst, men kan hoppe, hvis den skræmmes. Hver hun lægger flere tusind æg, som bliver lagt i lange snore. Haletusserne er små og kulsorte.
BUTSNUDET FRØ Rena temporaria
Hunnerne er 7-9 cm og hannerne er noget mindre. Farven varierer fra brunlig, gullig eller rødlig til næsten sort med uregelmæssige marmoreringer på siden og ofte en V-formet tegning mellem skuldrene. Overvejende landlevende og findes på mange forskellige levesteder, blot de er fugtige. Æggene sættes som store geléklumper i vandoverfladen. Hver ægklump kan indeholde 4000 æg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar